Pri poslednej prechádzke lesom sme narazili na známy závan cesnaku. A veru áno, je to tu. Medvedí cesnak už vystrkuje cez ľadovú zem svoje výhonky. Jarný zázrak, aj tak by sme mohli nazvať medvedí cesnak a jeho vynikajúcu korenistú chuť a liečivé účinky. Má rovnako ako jeho pestovaná rodina vysoký obsah vitamínu C, môže znižovať hladinu cholesterolu a má antibakteriálne, antibiotické, antiseptické a anti … no, skoro všetko, vlastnosti, pre ktoré sa oplatí ho zaradiť do jedálníčka čo najviac. V ľudovom liečiteľstve sa používal ako prostriedok na liečenie mnohých chorôb, ako sú boľavé oči, bolesti zubov, kašeľ, nachladnutie a ischias.
Podľa TCM je cesnak povahy teplej, podporuje cirkuláciu Qi, mierne zohrieva žalúdok a slinivku, pomáha vyživovať pľúca. Pľúca súvisia s distribúciou Qi, našej vitálnej životnej sily. Cesnak pomáha pri zvyšovaní imunity, čistí telo a pečeň od škodlivých látok a ničí črevných parazitov typu hlísty a mrle. Zlepšuje činnosť dýchacieho systému. Preukázateľne znižuje krvný tlak a priaznivo ovplyvňuje dnu a reumatizmus.
Medvedí cesnak rastie skoro na jar v hojnom množstve ako burina v lesoch a dokonca aj v neperspektívne vyzerajúcich mestských zelených priestoroch, ktoré svojou vôňou napĺňajú vzduch. Jeho listy v tvare meča pripomínajú listy Konvalinky. Preto si medzi prstami šúchajte list, aby ste sa uistili, že uvoľňuje charakteristický cesnakový zápach. Hľadanie medvedieho cesnaku dodáva nedeľnej prechádzke kulinársky účel, ale tiež ho nájdete lacnú na stánkoch s farmárskymi trhmi.


Pripravme si spolu pesto z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:
– Čerstvo natrhaný medvedí cesnak ccca 100g
– Orechy (vlašské/pistácie/ mandľe… – môžeme samozrejme vynechať) cca 70g
– Extra panenský olivový olej (môže byť aj ľanový, lieskový…) cca 120 ml
– Soľ
– Chilli
– Citrón
– Podľa chuti môžeme pridať syr Grana Padano cca 50g

1. Medvedí cesnak si odstopkujeme a pod tečúcou studenou vodou ho dôkladne očistíme.

2. Usušený cesnak vložíme do vysokej nádoby, v ktorej ho budete mixovať ručným mixérom. Ak máte klasický mixér, listy medvedieho cesnaku vložte doňho. Pridáme k cesnaku soľ, citrón a olivový olej.

3. Všetky suroviny vrátane pomletých orechov a syru môžete pomiešať aj naraz v hlbokom tanieri alebo miske. Olej pridávajte podľa potreby, aby pesto nebolo príliš husté.

4. Medvedie pesto skladujeme v chladničke a ochuťte si ním napr. cestoviny, chlebík s maslom alebo ako prílohu k hlavnému jedlu. Skladujte v chlade, najlepšie v chladničke, až kým ho nespotrebujete.

milada-vigerova-eqJkqau0C8s-unsplash

Koľko vydrží pesto z medvedieho cesnaku?
Výdrž pesta závisí do veľkej miery od prísad, ktoré v ňom použijete a ako dobre lístky umyjete pred spracovaním. Pre najdlhšie uchovanie použite iba medvedí cesnak, olej a soľ, v takomto zložení vydrží pesto aj niekoľko mesiacov, niekedy až do ďalšej sezóny. Po otvorení ho vždy zalejte nanovo olejom, aby vydržal dlhšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *