V TČM často skloňovaný termín QI
Qi je termín používaný v tradičnej čínskej medicíne na opis životnej energie nášho tela. Je nevyhnutný pre všetky životné procesy: správna funkcia orgánov, krvný obeh, metabolizmus telesnej tekutiny, rast a vývoj, zahrievanie tela, ochrana pred chorobami a premena jedla na energiu.
Qi, ktorá je v súčasnosti vo vašom tele, je kombináciou vášho genetického zloženia pri počatí, ako ste žili svoj život od narodenia (strava, návyky, emócie, trauma) a vášho denného príjmu potravy a vzduchu. Kvôli nášmu znečistenému modernému prostrediu trpí mnoho ľudí jeho nedostatkom.
Deficit Qi je primárne spôsobený poruchou sleziny, obličiek alebo pľúc. Môže to viesť k zníženiu telesnej teploty, neznášanlivosti chladných a studených rúk a nôh. Pretože Qi podporuje krvný obeh a funkciu všetkých meridiánov, ak je ho nedostatok, obeh bude slabý, zadržiavanie vody vysoké a funkcia orgánov (meridiánov) bude zablokovaná. Qi je vlastne v našom ponímaní imunitný systém. Ak je Qi nedostatočné, sme náchylnejší k patogénom, parazitom, chorobám a bojujeme s pocitom únavy, ktorý sprevádza pocit ťažkých končatín a poobedná ,,demencia“ – pocit veľkej únavy a nesústredenosti po jedle.
Ľudia s nedostatkom Qi majú tiež tendenciu túžiť po sladkých jedlách – najmä „prázdnych“ sladkých jedlách obsahujúcich jednoduché cukry (cukríky atď.).
Ľudia s nedostatkom Qi sa často stretávajú so syndrómom chronickej únavy, depresiami, PMS, menštruačnými kŕčmi, bolesťami hlavy, tráviacimi ťažkosťami, obezitou, opuchmi,…
Čo teda spraviť preto, aby sme našu Qi doplnili a cítili sa lepšie?
Treba do jedálníčka zaradiť viac polievky, najlepšie sú tie silné, dlho varené vývary. Dusené mäso, koreňová zelenina (sladké zemiaky na raňajky – top!), zázvorový čaj každé ráno, otepľovacie korenie ako čierne korenie, zázvor, rasca, kurkuma a kajenský cukor.
– Zrná : jačmeň, proso, ryža, sladká ryža, ovos, pohánka
-Zelenina : špargľa, šampiňóny, kapusta, baklažán, hrach, tekvica, shiitake huba, tekvica, sladké zemiaky, paradajka, priadza
-Ovocie : jablko, čerešňa, jujuba (dostupné na čínskych trhoch), figy, hrozno
-Proteín : čierne fazule, fazuľové struky, fazuľové struky, fazuľové struky, žltá šošovica, sardela, jeseter, makrela, sleď, halibut, úhor, kačica, kurča, hovädzie mäso, pečeň, chobotnica, mušle, organické fermentované tofu
-Orechy a semiačka: mandle, čierne sezamové semienka, vlašské orechy, kokos
-Bylinky a korenie: Bobkový list, sladké drievko, ženšen (kórejský, americký), jujuba, škorica, klinček, riasy
POTRAVINY, KTORÝM SA POTREBA vyhnúť:
CUKOR a CHLADENÉ jedlo! Vyvarujte sa nadmerného príjmu sladkej šťavy, sódy a dokonca aj ovocia. Žiadna mäta (príliš studená). Vyhľadávať by sme mali komplexné uhľohydráty, ktoré pomaly uvoľňujú Qi počas celého dňa. Ovocie je veľmi chladné a obsahuje fruktózu, jednoduchý uhľohydrát, ktorý rýchlo trávi a nebude taký prospešný pre doplnenie Qi. Zamerajte sa na sladké zemiaky, vysoko kvalitné organické bielkoviny, orechy, fazuľu a semená. Jedlá by mali byť čerstvo uvarené a teplé.