Asi každý z nás sa už niekedy snažil upraviť svoj jedálničiek zo zdravotných dôvodov. Všeobecne zaužívaným základom zdravého stravovania je tradičná strava zložená z obilnín, zeleniny, ovocia a mäsa. Podľa taoistických lekárov však tento štýl stravovania nevyhovuje každému. Všimli si, že pre niektoré typy ochorení tento štýl stravovania nie je ideálna. Práve pre týchto ľudí bol vyvinutý systém DuanGu – strava bez zrna. Duan = prerušiť, ukončiť a Gu = strukoviny, zrná.
Obilniny sú považované za potraviny, ktorým vďačíme za rozvoj veľkých civilizácií a za to, že už je nás cez 7 miliárd. Rozumne ekologicky pestované zrná a ďalšie semená sa všeobecne považujú za organizmu prospešnú súčasť každodennej stravy. Zrejme si pokladáte otázku, čo teda viedlo taoistických lekárov k záveru ich vynechania. Dôvodom bol vysoký obsah proteínových látok zvaných lektíny.
Lektíny sú zložité bielkovinové látky, ktoré plnia u rastlín úlohu obranyschopnosti. Pre rastlinu sú to látky nesmierne dôležité, pretože zaisťujú prežitie danej rastliny ako druhu. V zápase o prežitie na Zemi chráni najcitlivejšie časti rastlín – končeky korienkov a semená. Obsahujú ich ale všetky živé organizmy od vírusov cez baktérie až po človeka. O lektínoch dnes vieme už veľa, avšak výskum o možnom vplyve na ľudský organizmus je stále iba v plienkach. Čo teda treba spraviť, keď Vám terapeut odporučí stravu DuanGu? V prvom rade si treba uvedomiť, že táto úprava je radikálna a treba ju disciplinárne dodržiavať inak nemá žiaden zmysel. U DuanGu neexistuje malé porušenie – ak sa neovládnete, treba začať odznovu. Terapeut Vám zvyčajne povie, na ako dlhé obdobie je treba túto stravu dodržiavať. Najkratšie obmedzenie je však 100 dní. Z vlastnej skúsenosti a z praxe viem povedať, že po tomto čase si veľká väčšina ľudí privykne a pociťuje na sebe tak pozitívne zmeny, že v niektorých bodoch pokračujú aj naďalej. Priblížme si teda potraviny, ktoré je pri DuanGu strave potrebné vynechať:
1. skupina (najhoršie): pšenica
2. skupina: obilniny a pseudoobiloviny (jačmeň, ovos, ryža, raž, pohánka, qinoa, amarant, kukurica, pšeno, špalda)
3. skupina: strukoviny (fazuľa, hrach, sója, šošovica, cícer) + arašídy
4. skupina: ľuľkovité (zemiaky, paradajky, baklažán, paprika)
5. skupina: mlieko a mliečne výrobky (okrem masla)
6. skupina: mäso zvierat, ktoré sa živia najmä zrnom
Teraz ste sa pravdepodobne zhrozili, čo vlastne po úprave môžete jesť. Tak prejdime aj k tej pozitívnejšej stránke:
- Hokkaido
- Cuketa
- Brokolica
- Karfiol
- Batát
- Tekvica
- Uhorka
- Hovädzie mäso
- Bravčové mäso
- Divina
- Králičie mäso
- Morčacie mäso, kačka, hus (obmedzene, max. 2x do mesiaca)
- Jahňacie mäso
- Pstruh
- Tuniak
- Kapusta
- Cibula
- Cesnak
- Cvikla
- Mrkva
- Petržlen
- Pór
- Kaleráb
- Zeler
- Ružičkový keľ
- Biela reďkovka
- Šampiňóny
- Hliva
- Shitake
- Bedľa a iné huby
- Špenát
- Kapusta (ak z nej nenafukuje)
- Červená cvikla
- Kokosová múka
- Tapioková múka
- Mak
- Maková múka
- Konyaková múka
- Sezamová múka
- Ľanová múka
- Chia múka
- Tekvicová múka
- Gaštanová múka
- Mandľová múka
- Tapiokové perly – puding
- Bezlepkový puding
- Drobné ovocie (čučoriedky, ríbezle,..)
- Ovocie (jablká, hrušky, banány, broskyne,slivky, marhule, datle, figy, melón…)
- Citrusy (okrem zimného obdobia)
- Med
- Orechy okr. Kešu a arašídov
- Slnečnicový olej
- Kokosový olej
- Olivový olej
- Tekvicový olej
- Kokosová šľahačka, smotana
- Kokosové mlieko
- Maslo
- Melasa
A veľa ďalších, ktoré nie sú v uvedených skupinách.
Veru, je to veľký a ťažký krok! Ale zdravie stojí za to!