Asi každý z nás sa už niekedy snažil upraviť svoj jedálničiek zo zdravotných dôvodov. Všeobecne zaužívaným základom zdravého stravovania je tradičná strava zložená z obilnín, zeleniny, ovocia a mäsa. Podľa taoistických lekárov však tento štýl stravovania nevyhovuje každému. Všimli si, že pre niektoré typy ochorení tento štýl stravovania nie je ideálna. Práve pre týchto ľudí bol vyvinutý systém DuanGu – strava bez zrna. Duan = prerušiť, ukončiť a Gu = strukoviny, zrná.

Obilniny sú považované za potraviny, ktorým vďačíme za rozvoj veľkých civilizácií a za to, že už je nás cez 7 miliárd. Rozumne ekologicky pestované zrná a ďalšie semená sa všeobecne považujú za organizmu prospešnú súčasť každodennej stravy. Zrejme si pokladáte otázku, čo teda viedlo taoistických lekárov k záveru ich vynechania. Dôvodom bol vysoký obsah proteínových látok zvaných lektíny.

 Lektíny sú zložité bielkovinové látky, ktoré plnia u rastlín úlohu obranyschopnosti. Pre rastlinu sú to látky nesmierne dôležité,  pretože zaisťujú prežitie danej rastliny ako druhu. V zápase o prežitie na Zemi chráni najcitlivejšie časti rastlín – končeky korienkov a semená. Obsahujú ich ale všetky živé organizmy od vírusov cez baktérie až po človeka. O lektínoch dnes vieme už veľa, avšak výskum o možnom vplyve na ľudský organizmus je stále iba v plienkach.  Čo teda treba spraviť, keď Vám terapeut odporučí stravu DuanGu? V prvom rade si treba uvedomiť, že táto úprava je radikálna a treba ju disciplinárne dodržiavať inak nemá žiaden zmysel. U DuanGu neexistuje malé porušenie – ak sa neovládnete, treba začať odznovu. Terapeut Vám zvyčajne povie, na ako dlhé obdobie je treba túto stravu dodržiavať. Najkratšie obmedzenie je však 100 dní. Z vlastnej skúsenosti a z praxe viem povedať, že po tomto čase si veľká väčšina ľudí privykne a pociťuje na sebe tak pozitívne zmeny, že v niektorých bodoch pokračujú aj naďalej. Priblížme si teda potraviny, ktoré je pri DuanGu strave potrebné vynechať:

1.  skupina (najhoršie): pšenica
2. skupina: obilniny a pseudoobiloviny (jačmeň, ovos, ryža, raž, pohánka, qinoa, amarant, kukurica, pšeno, špalda)
3. skupina: strukoviny (fazuľa, hrach, sója, šošovica, cícer) + arašídy
4. skupina: ľuľkovité (zemiaky, paradajky, baklažán, paprika)
5. skupina: mlieko a mliečne výrobky (okrem masla)
6. skupina: mäso zvierat, ktoré sa živia najmä zrnom

Teraz ste sa pravdepodobne zhrozili, čo vlastne po úprave môžete jesť. Tak prejdime aj k tej pozitívnejšej stránke:

  • Hokkaido
  • Cuketa
  • Brokolica
  • Karfiol
  • Batát
  • Tekvica
  • Uhorka
  • Hovädzie mäso
  • Bravčové mäso
  • Divina
  • Králičie mäso
  • Morčacie mäso, kačka, hus (obmedzene, max. 2x do mesiaca)
  • Jahňacie mäso
  • Pstruh
  • Tuniak
  • Kapusta
  • Cibula
  • Cesnak
  • Cvikla
  • Mrkva
  • Petržlen
  • Pór
  • Kaleráb
  • Zeler
  • Ružičkový keľ
  • Biela reďkovka
  • Šampiňóny
  • Hliva
  • Shitake
  • Bedľa a iné huby
  • Špenát
  • Kapusta (ak z nej nenafukuje)
  • Červená cvikla
  • Kokosová múka
  • Tapioková múka
  • Mak
  • Maková múka
  • Konyaková múka
  • Sezamová múka
  • Ľanová múka
  • Chia múka
  • Tekvicová múka
  • Gaštanová múka
  • Mandľová múka
  • Tapiokové perly – puding
  • Bezlepkový puding
  • Drobné ovocie (čučoriedky, ríbezle,..)
  • Ovocie (jablká, hrušky, banány, broskyne,slivky, marhule, datle, figy, melón…)
  • Citrusy (okrem zimného obdobia)
  • Med
  • Orechy okr. Kešu a arašídov
  • Slnečnicový olej
  • Kokosový olej
  • Olivový olej
  • Tekvicový olej
  • Kokosová šľahačka, smotana
  • Kokosové mlieko
  • Maslo
  • Melasa

A veľa ďalších, ktoré nie sú v uvedených skupinách.

Veru, je to veľký a ťažký krok! Ale zdravie stojí za to!